Selenyumun 7 faydası

uploaded picture

Selenyum sağlığımız için hayati önem taşımaktadır. Temel bir mineraldir, sadece küçük miktarlarda gereklidir, ancak metabolizmamız ve tiroid fonksiyonumuz dahil olmak üzere vücudumuzdaki önemli süreçlerde önemli bir rol oynar.

1. Güçlü bir antioksidan görevi görür

Antioksidanlar, gıdalardaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen bileşiklerdir. Serbest radikaller, vücudunuzda günlük olarak oluşan metabolizma gibi süreçlerin normal yan ürünleridir. Sıklıkla kötü bir üne kavuşurlar, ancak serbest radikaller sağlığınız için çok önemlidir. Vücudunuzu hastalıklardan korumak da dahil olmak üzere önemli işlevleri yerine getirirler. Bununla birlikte, sigara, alkol kullanımı ve stres gibi şeyler aşırı serbest radikallere neden olabilir. Bu, sağlıklı hücrelere zarar veren oksidatif strese yol açar. Oksidatif stres, kalp hastalığı, Alzheimer ve kanser gibi kronik durumların yanı sıra erken yaşlanma ve felç riskiyle bağlantılıdır. Selenyum gibi antioksidanlar, serbest radikal sayılarını kontrol altında tutarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Aşırı serbest radikalleri nötralize ederek ve hücreleri oksidatif stresin neden olduğu hasardan koruyarak çalışırlar.

HLT.801355

HLT SELENIUM 100ug+VIT.E 400IU 30CAPS

HLT.801360

HLT SELENIUM 200ug 60 TABLET

HLT.801365

HLT SELENIUM PLUS 60'S


2. Belirli kanserlere yakalanma riskinizi azaltabilir

Oksidatif stresi azaltmanın yanı sıra selenyum, belirli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, selenyumun DNA hasarını ve oksidatif stresi azaltma, bağışıklık sisteminizi güçlendirme ve kanser hücrelerini yok etme yeteneğine bağlanıyor. 350.000'den fazla kişiyi içeren 69 çalışmanın gözden geçirilmesi, kandaki yüksek selenyum seviyesinin meme, akciğer, kolon ve prostat kanserleri dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin daha düşük riski ile ilişkili olduğunu buldu. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, selenyum takviyesinin radyasyon tedavisi gören kişilerde yan etkileri azaltabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, bir çalışma, oral selenyum takviyelerinin serviks ve rahim kanseri olan kadınlarda genel yaşam kalitesini iyileştirdiğini ve radyasyona bağlı ishali azalttığını buldu.

3. Kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir

Selenyum açısından zengin bir diyet, düşük selenyum seviyeleri artan kalp hastalığı riskine bağlı olduğundan, kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. 25 gözlemsel çalışmanın analizinde, kan selenyum seviyelerinde %50'lik bir artış, kalp hastalığı riskinde %24'lük bir azalma ile ilişkilendirildi.Selenyum, kalp hastalığı için ana risk faktörlerinden biri olan vücudunuzdaki iltihaplanma belirteçlerini de düşürebilir.Örneğin, kalp hastalığı olan 433.000'den fazla kişiyi içeren 16 kontrollü çalışmanın gözden geçirilmesi, selenyum takviyesi almanın inflamatuar belirteç C-reaktif protein (CRP) düzeylerini azalttığını göstermiştir. Bu, selenyumun vücudunuzdaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltarak kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösterir. Oksidatif stres ve inflamasyon, ateroskleroz veya arterlerde plak oluşumu ile ilişkilendirilmiştir. Ateroskleroz, felç, kalp krizi ve kalp hastalığı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Selenyum açısından zengin yiyecekleri diyetinize dahil etmek, oksidatif stres ve iltihaplanma düzeylerini minimumda tutmanın harika bir yoludur.

4. Zihinsel düşüşü önlemeye yardımcı olur

Alzheimer hastalığı, hafıza kaybına neden olan ve düşünce ve davranışları olumsuz yönde etkileyen yıkıcı bir durumdur. Alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Bu nedenle, bu dejeneratif hastalığı önlemenin yollarını bulmak zorunludur. Oksidatif stresin Parkinson, multipl skleroz ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların hem başlangıcında hem de ilerlemesinde rol oynadığına inanılmaktadır.

Birkaç çalışma, Alzheimer hastalığı olan hastaların kandaki selenyum düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Ek olarak, bazı araştırmalar, hem gıdalardaki hem de takviyelerdeki antioksidanların Alzheimer hastalarında hafızayı iyileştirebileceğini bulmuştur. Dahası, deniz ürünleri ve kabuklu yemişler gibi yüksek selenyumlu gıdalar açısından zengin olan Akdeniz diyeti, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir.

5. Tiroid sağlığı için önemlidir

Selenyum, tiroid bezinizin düzgün çalışması için önemlidir. Aslında, tiroid dokusu insan vücudundaki diğer organlardan daha fazla miktarda selenyum içerir. Bu güçlü mineral, tiroidin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olur ve tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir tiroid bezi, metabolizmanızı düzenlediği ve büyüme ve gelişmeyi kontrol ettiği için önemlidir. Selenyum eksikliği, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı bir tür hipotiroidizm olan Hashimoto tiroiditi gibi tiroid rahatsızlıkları ile ilişkilendirilmiştir. 6.000'den fazla kişiyi içeren gözlemsel bir çalışma, düşük serum selenyum düzeylerinin artan otoimmün tiroidit ve hipotiroidizm riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Ek olarak, bazı çalışmalar selenyum takviyelerinin Hashimoto hastalığı olan kişilere fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Bir inceleme, üç ay boyunca günlük selenyum takviyesi almanın daha düşük tiroid antikorları ile sonuçlandığı sonucuna varmıştır. Ayrıca Hashimoto hastalığı olanlarda ruh hali ve genel refahta iyileşmelere yol açtı.

6. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Bağışıklık sisteminiz, potansiyel tehditleri belirleyerek ve bunlarla savaşarak vücudunuzu sağlıklı tutar. Bunlara bakteriler, virüsler ve parazitler dahildir. Selenyum, bağışıklık sisteminizin sağlığında önemli bir rol oynar. Bu antioksidan, vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur, bu da iltihabı azaltır ve bağışıklığı artırır. Çalışmalar, selenyumun artan kan seviyelerinin, gelişmiş bağışıklık tepkisi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Öte yandan, eksikliğin bağışıklık hücresi işlevine zarar verdiği ve daha yavaş bir bağışıklık tepkisine yol açabileceği gösterilmiştir. Çalışmalar ayrıca eksikliği HIV'li kişilerde artan ölüm ve hastalık progresyonu riski ile ilişkilendirirken, takviyelerin bu hastalarda daha az hastaneye yatış ve semptomlarda iyileşmeye yol açtığı gösterilmiştir. Ek olarak, selenyum takviyeleri grip, tüberküloz ve hepatit C'li kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

7. Astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir

Astım, akciğerlerin içine ve dışına hava taşıyan hava yollarını etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu hava yolları iltihaplanır ve daralmaya başlar, hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürük gibi semptomlara neden olur. Astım, vücutta artan oksidatif stres ve iltihaplanma seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Selenyumun iltihabı azaltma yeteneği nedeniyle, bazı çalışmalar bu mineralin astımla ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Araştırmalar, astımı olan kişilerin kandaki selenyum düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Aslında, bir çalışma, daha yüksek kan selenyumu seviyelerine sahip astımlı hastaların, daha düşük seviyelerde olanlara göre daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğunu gösterdi. Selenyum takviyeleri ayrıca astımla ilgili semptomların azaltılmasına da yardımcı olabilir. Örneğin, bir çalışma, astımı olan kişilere günde 200 mcg selenyum vermenin, semptomlarını kontrol etmek için kullanılan kortikosteroid ilaç kullanımlarını azalttığını buldu.


Selenyum bulunan gıdalar:

İstiridye
Brezilya fıstığı
Halibut
Sarı yüzgeçli orkinos
Yumurta
Sardalya
Ayçiçeği tohumu
Tavuk göğsü
Shiitake mantarları

Bitki bazlı gıdalardaki selenyum miktarı, yetiştirildikleri toprağın selenyum içeriğine bağlı olarak değişir. 
Bu nedenle, mahsullerdeki selenyum konsantrasyonları büyük ölçüde ekildikleri yere bağlıdır. Örneğin, bir çalışma Brezilya fıstıklarındaki selenyum konsantrasyonunun bölgeye göre büyük ölçüde değiştiğini gösterdi. Bir bölgeden tek bir Brezilya fıstığı önerilen alımın %288'ini sağlarken, diğerleri yalnızca %11'ini sağlıyordu. Bu nedenle, bu önemli mineralin birden fazla iyi kaynağını içeren çeşitli bir diyet tüketmek önemlidir.

Aşırı selenyum alımının tehlikeleri

Selenyum sağlık için gerekli olsa da, çok fazla almak tehlikeli olabilir. Aslında, yüksek dozda selenyum tüketmek toksik ve hatta ölümcül olabilir. Selenyum toksisitesi nadir olmakla birlikte, önerilen günlük 55 mcg miktarına yakın kalmak ve günde 400 mcg'lik tolere edilebilir üst sınırı asla aşmamak önemlidir.

Selenyum toksisitesi belirtileri şunları içerir:

saç kaybı
baş dönmesi
mide bulantısı
kusma
yüz kızarması
titreme
kas ağrısı

Şiddetli vakalarda, akut selenyum toksisitesi ciddi bağırsak ve nörolojik semptomlara, kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve ölüme yol açabilir.